Naš dijak Timotej Žvikart je bil v okviru UNESCA  izbran  za sodelovanje na Children’s General Assembly 2022. Srečanje otrok od 10. do 17. leta  bo meseca septembra potekalo na Danskem v mestu Billund. To  je majhno mestece na Jutlandu v osrednji Danski, ki velja za rojstni kraj LEGO kock in v katerem je letovišče Legoland in originalna tovarna LEGO.

Billund je prestolnica otrok. Tu se otroci učijo skozi igro in so ustvarjalni državljani. Kot rezultat izjemnih prizadevanj v zvezi z otroki in otrokovimi pravicami  je leta 2020 UNICEF priznal Billund kot otrokom prijazno mesto in občino.

Živimo v svetu, ki se mora spremeniti. Otroci po vsem svetu poskušajo povabiti svetovne voditelje k ​​dejanjem. V času, ko se večina sveta ne more strinjati o marsičem drugem kot o tem, da se ne strinjajo, bi morda morali prisluhniti tistim, ki bodo morali živeti s posledicami odločitev odraslih.

Letna generalna skupščina ZN bo septembra v New Yorku. Toda letos se bo to zrcalilo na mednarodni otroški generalni skupščini v Billundu.

Pred srečanjem bo Timotej sodeloval v šestih spletnih delavnicah, v katerih se  bo 80 otrok s celega sveta  pripravljalo na srečanje  v Billundu, kjer  si bodo prizadevali za oblikovanje manifesta, ki bi ga lahko predložili voditeljem sveta v New Yorku.

Otroci imajo pravico biti slišani. Cilj ni le pokazati svetu, kaj otroci želijo in česa so sposobni. Cilj je pomagati narediti svet boljši kraj za odraščanje.

(Visited 58 times, 1 visits today)