Dobrla vas in Trst, 26. 9. 2022 do 3. 10. 2022

V tednu od 26. septembra pa do 3. oktobra so dijaki Gimnazije Ravne na Koroškem, dijaki Zvezne gimnazije za Slovence v Celovcu, dijaki Liceja Franceta Prešerna v Trstu in mladi iz Srbije sodelovali na mladinski izmenjavi pod geslom »Doživeti manjšino«. Izmenjava je potekala v Dobrli vasi v Podjuni v Avstriji in v Trstu v Italiji.

V ospredju je bilo spoznavanje položaja narodnostnih in etničnih manjšin v posameznih državah in obeležitev 50. obletnice postavitve prvih dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem. Dijaki so na različnih delavnicah, preko predavanj uglednih strokovnjakov (Rudi Vovk, Valentin Inzko, Olga Voglauer, Tatjana Rojc, …) in obiskov pomembnih kulturnih ustanov (Mohorjeva družba v Celovcu, Slovensko stalno gledališče v Trstu, Narodni dom v Trstu) in društev na območju Podjune, Slovenskega Primorja in Tržaške pokrajine spoznavali delovanje manjšin na kulturnem, gospodarskem in  političnem področju.

Izmenjave so se iz naše šole udeležili: Matej Petek 2. a, Sara Isak 2. b, Lucija Mlinar 2. b, Enej Stražišnik 2. b, Neja Topler 2. b, Teodor Dover 2. c, Ema Hovnik Rožen 2. c, Helena Ladinek 2. c, Ana Tričej 2. c, Niko Sajevec 2. c, Žana Sentič 2. c in mentorica Mojca Krebs.

Mojca Krebs, prof.

(Visited 122 times, 1 visits today)