V okviru projekta Erasmus+ GrenzErfahrungen / NaMeji  naj bi oktobra 2020 dvanajst naših dijakov / dijakinj preživelo v Avstriji ter z vrstniki z Zvezne gimnazije za Slovence v Celovcu v delavnicah spoznavali dogajanja ob koroškem plebiscitu ter po njem, si izmenjavali izkušnje in razmišljanja o življenju na meji, se pogovarjali z domačini.

Žal so izmenjavo preprečile okoliščine ob epidemiji koronavirusne bolezni. Srečali smo se samo enkrat – v Libeličah. Na spodnji povezavi si lahko ogledate film, ki je nastal ob projektu in si preberete razmišljanje naše dijakinje o srečanju v Libeličah.

LIBELIČE V KOLESJU ZGODOVINE

7. 10. 2020 se nas je deset dijakov 3.b razreda Gimnazije Ravne na Koroškem s profesorico gospo Ireno Erjavec zbralo v Libeličah. Pridružilo se nam je tudi 24 dijakov Zvezne gimnazije za Slovence iz Celovca, ki jih je spremljal gospod Hanzej Rosenzopf. Naše srečanje se je zgodilo v okviru projekta Erasmus+ GrenzErfahrungen / NaMeji.

Obiskali smo muzej v prostorih župnišča in  gospa Nataša Knez nam je predstavila zgodovino Libelič, predvsem pa dogajanja ob in po plebiscitu leta 1920.

Po 10. 10. 1920, ko so bile Libeliče po plebiscitu priključene Avstriji, je v kraju zavladal upor. Večina prebivalcev te vasi je namreč glasovala  za takratno kraljevino SHS. S priključitvijo Avstriji se niso hoteli sprijazniti, zato so vsak večer ruvali mejnike, rezali žico, se upirali, prirejali družabne večere, kjer so peli slovenske pesmi, ter organizirali protestne shode. Zanje je bilo zelo pomembno, da ostanejo del matičnega naroda, saj so menili, da bi sicer lahko čez leta kot narod izginili. Avstrijci so želeli upor ustaviti, a ker se Libeličani niso dali, jim je po dveh letih uspelo in Libeliče so se 30. 9. 1922 pridružile  matičnemu narodu. Libeličani od takrat vsako leto praznujejo ravno ta dan.

Na obdobje med in po plebiscitu v Libeličah spominja muzejska zbirka, ki so jo odprli leta 1997.

Srečanje smo zaključili s fotografiranjem na meji, zavedajoč se, da nas z medsebojnim spoznavanjem in tkanjem vezi  meje ne ločujejo. Razšli smo se polni vtisov prijetnega srečanja.  

Blažka Merc Praper

(Visited 168 times, 1 visits today)